1. Παρακολουθήστε τη βλεματική επαφή του παιδιού. Η βλεμματική επαφή ξεκινάει σε ηλικία έξι με εννέα μηνών. Τα μωρά με αυτισμό τείνουν να αποφεύγουν να κοιτάξουν τους γονείς τους.

  2. Δοκιμάστε να παιξέτε με τους ήχους που κάνει , όταν παράγει ένα ήχο, μιμηθείτε τον και δείτε αν θα ανταποκριθεί. Τα μωρά με αυτισμό συνήθως δεν ανταποκρίνονται σε τέτοιους τύπους λεκτική εναλλαγη, ούτε συμμετέχουν σε παιχνίδια «κρυφοκιτάζω».

  3. Προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού, δείτε αν ανταποκρίνεται στο ονομά του, γύρω στην ηλικία των δέκα μηνών. Τα μωρά με αυτισμό συνήθως αγνοούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να τους τραβήξουν την προσοχή.

  4. Έλέξε την συμπεριφορά του, γύρω στην ηλικία των 12 μηνών. Σε αυτήν την ηλικία τα περισσότερα μωρά δείχνουν, χαιρετάνε, πιάνουν αντικείμενα και προσπαθούν να μιλήσουν.

  5. Παρατηρήστε την ευαισθησία του μωρού σας σε ήχους και αφή. Πολλά παιδιά με αυτισμό είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους και μισούν τα χάδια και τις αγκαλιές και έχουν αντοχή στον πόνο.

  6. Μελετήστε την προσοχή του. Μήπως έχει την τάση να αστιάζει την προσοχή του σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο;

  7. Παρατηρήστε πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις που σχετίζονται με τον αυτισμό, όπως κίνηση του κορμού μπροστά και πίσω, γρήγορη κίνηση των χεριών πάνω και κάτω ή στροβιλίσματα.

  8. Τα παιδιά με αυτισμό συχνά παρουσιάζουν έντονη αντίδραση στις αλλαγές των συνηθειών τους.

  9. Μετρήστε πόσες λέξεις έχουν περίπου στο λεξιλόγιο τους. Στους 18 μήνες έχουν περίπου δώδεκα λέξεις και γύρω στην ηλικία των δυο αρχίζουν και φτάχνουν προτάσεις των δυο λέξεων.

  10. Μερικά παιδιά με αυτισμό αναπτύσσονται φυσιολογικά μέχρι την ηλικία των 18-24 μηνών, και μετά σταματούν ή παλινδρομούν στο λόγο και στην υπόλοιπη ανάπτυξη τους.